Нов локдаун в Германия: Кина, барове и театри затварят до края на ноември

Училищата и детските градини ще останат отворени

28.10.2020 | 21:16 Редактор: Ивет Арабова
Нов локдаун в Германия: Кина, барове и театри затварят до края на ноември

Германският канцлер Ангела Меркел и министър-председателите на 16-те провинции в страната обсъдиха затягането на мерките за ограничаване на пандемията. Новите рестрикции на обществения живот ще влязат в сила още от следващия понеделник (2 ноември), а не от 4 ноември, както първоначално беше вписано в черновата, изготвената от федералното правителство. 

Какви са мерките?

Предвижда се повторно ограничаване на обществения живот, но в по-мека версия от тази, която беше наложена през пролетта. "Трябва да намерим пътя, така че да гарантираме здравето на хората, но и да запазим икономиката", заяви Ангела Меркел. 

Театрите, оперите, концертните зали, кината, баровете и дискотеките ще затворят врати. Ресторантите ще могат да предлагат само порции за вкъщи и да доставят храна. Столовите остават отворени. Германците ще имат право да се срещат навън само с още едно домакинство освен своето. Груповите тържества, независимо дали навън или в собствения дом, ще са неприемливи. Меркел подчерта, че контролът върху тях ще бъде затегнат. 

Училищата и детските градини ще останат отворени. "Училищата са изключително важни за нас", заяви министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер. Той обясни, че качественото образованието трябва да бъде гарантирано и в условията на пандемия. 

Търговските обекти също ще могат да продължат да работят, макар и с по-строги ограничения. Това включва и фризьорските салони. Козметичните салони, студията за татуировки и масажните центрове обаче ще трябва да прекратят работа заради невъзможността да бъдат спазвани хигиенните мерки и да бъде осигурена социална дистанция. Пътуването с цел туризъм се забранява. Нощувки ще могат да се запазват само при основателна причина, предава "Дойче Веле".

Докога ще важат новите ограничения?

Мерките ще важат до края на месец ноември. "Целта е да водим по-спокоен живот през декември", обясни Меркел. Представителите на правителството в Берлин и на регионалните власти в провинциите ще проведат повторно конференция две седмици след въвеждането на новите ограничения, на която ще обсъдят ефекта от мерките и бъдещите ходове. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК