Производството на петрол в Либия се увеличава бързо до 1 милион барела на ден

Източното петролно поле Ваха, едно от най-големите, възобнови производството

01.11.2020 | 17:17 Редактор: Юлия Христова
Производството на петрол в Либия се увеличава бързо до 1 милион барела на ден

Производството на петрол в Либия се увеличава бързо до 1 милион барела на ден, благодарение на постигнатото примирие в гражданската война, което позволи на държавната енергийна компания да ускори дейността си по предходно неактивни и блокирани полета и пристанища, предава Bloomberg.

Ежедневният добив на суров петрол достигна 800 000 барела и страната се е насочила към 1,3 милиона до началото на 2021 г., коментира в интервю Мустафа Санала, председателят на държавната National Oil Corp (NOC).

Членът на ОПЕК изпомпваше по-малко от 100 000 барела на ден в началото на септември. Бързото съживяване на производството след почти тотално спиране през януари, причинено от ескалацията на  бойните действия, изненада търговците на "черно злато'. Възобновеният добив оказва своя негативен ефект върху цените на суровия петрол, паралелно с възраждането на случаите на коронавирус, изтривайки търсенето на енергия от изкопаеми източници. Сортът Брент поевтиня с 10% миналата седмица до 37,46 долара за барел, което е най-ниското равнище от май месец.

Производството на най-голямото либийско находище Шарара, което се намира в западната част на северноафриканската страна, ще се покачи до 245 000 барела дневно през идната седмица, поясни Нури Исаид, председател на Akakus Oil Operations, компания, базирана в столицата на Триполи. Шарара ще изпомпва около 300 000 барела всеки ден до края на годината, добави още Исаид

Източното петролно поле Ваха, едно от най-големите в Либия, възобнови производството в събота, коментира Ахмед Амар, председател на Al Waha.

Повече четете на bloombergtv.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК