Превърнаха ли се жените в новите врагове на Полша?

Демонстрациите срещу абортите в Европа прераснаха в масов израз на неподчинение

01.11.2020 | 10:37 Редактор: Юлия Христова
Превърнаха ли се жените в новите врагове на Полша?

Най-влиятелният политик в Полша е свикнал да бъде обект на нападки от т. нар. от него врагове на държавата – либералните "елити“ или гей общността. Сега обаче той настрои срещу себе си и протестиращите срещу почти пълната забрана на абортите в страната.

Последното изказване на лидера на партия "Право и справедливост“ Ярослав Качински подчертава това как поредната битка в културната война на Полша рискува да се превърне в най-голямата заплаха за популисткото правителство, откакто то дойде на власт преди пет години.

Демонстрациите срещу поредното затягане на и без това един от най-рестриктивните закони срещу абортите в Европа прераснаха в масов израз на неподчинение. Протестите идват в ключов момент за правителството, което се опитва да поеме контрола върху всички аспекти на обществения живот в името на обикновените поляци и традиционните католически ценности, посочва Bloomberg.

Повод се превърна решението от 22 октомври на Конституционния трибунал в страната – панел, чийто членове са предимно партийни кандидатури, по дело, заведено от депутати на "Право и справедливост“ и техни съюзници. Според народните представители абортите са противоконституционни дори когато плодът няма шанс да оцелее извън утробата на майката.

Според активисти продължаването на такава бременност е равностойно на „мъчение“. Тълпи предимно от жени излязоха по улиците със скандирания срещу правителството и плакати с надписи като „Достатъчно“, „Адът на жените“ и „Това е война“. В сряда жени от цялата страна излязоха в еднодневна стачка и се проведоха над 400 демонстрации, в които участваха близо половин милион души.

За 71-годишния Качински протестиращите са „нихилисти“, а по държавната телевизия те бяха определени като „леви фашисти“ и „брадати жени“. Качински също така призова своите привърженици да спират всички протестиращи, атакуващи под една или друга форма религиозни сгради, след като миналата седмица имаше възпрепятствани религиозни служби и графити по храмове в страната. „Тази атака цели унищожението на Полша“, заяви във видео обръщение Качински, който се върна в управлението като вицепремиер по-рано този месец.

Решението за абортите на практика слага край на политическото примирие по въпроса от последните три десетилетия. То би могло да остави трайна политическа следа на фона на пика на коронавирусната епидемия.

Повече четете на investor.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
Загрижен гражданин
преди 3 години
Долу Качински, свободен избор за полските жени, а не средновековен манталитет! Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Оф...пак се връщаме в 60-те и 70-те години на миналия век...Жената вместо да е на почит и да се грижим всички за нея пак започваме да я тормозим със забрани и закани. Сигнализирай за неуместен коментар