Полша забранява абортите, дори при увреждане на плода

Това е "тъжен ден за правата на жените", написа в Twitter комисарят по правата

23.10.2020 | 11:15 Редактор: Юлия Христова
Полша забранява абортите, дори при увреждане на плода

Конституционният съд на Полша постанови днес, че абортът по причина увреждане на плода противоречи на конституцията. Така отпада едно от малкото основания, при които е разрешено прекъсване на бременността в тази предимно католическа страна, отбелязва Ройтерс.

След като решението на висшите магистрати влезе в сила, абортите в Полша ще бъдат законни само при изнасилване, кръвосмешение или заплаха за здравето или живота на жената.

Конституционният трибунал бе сезиран от група депутати от управляващата националистическа и консервативна партия "Право и справедливост", които твърдят, че прекратяването на бременността заради увреждания на зародиша нарушава изискването на конституцията за защита на живота на всяка личност.

Групи, отстояващи правото на аборт, и международни правозащитни организации се обявиха срещу по-нататъшното ограничаване на абортите в Полша, която и без това има едно от най-строгите в Европа законодателства в тази област.

Това е тъжен ден за правата на жените, написа в Twitter комисарят по правата на човека към Съвета на Европа Дуня Миятович по повод решението на полските конституционни съдии, предава БНР.

"Отстраняването на основанията за почти всички законни аборти в Полша е равносилно на забрана и нарушаване на човешките права", добавя тя.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
0 rate up comment rate down comment 0
Lubbo2
преди 3 години
Тиа са още неадерталци ,,........, Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Ще има демографски срив Сигнализирай за неуместен коментар