В Дания отглеждат редица видове растения във вертикални ферми

Те използват нови технологии, които черпят по-малко ресурси

01.11.2020 | 08:15 Редактор: Юлия Христова
В Дания отглеждат редица видове растения във вертикални ферми

Различни растения върху рафтове на 14 етажа, толкова високо, че се губят от поглед.

Така ще изглежда към края на 2020 година Copenhagen Markets – най-голямата борса за храни в Северна Европа.

Компанията Nordic Harvest (Нордик Харвест) вече е започнала изграждането на високотехнологична ферма на закрито за отглеждане на местни листни зеленчуци, билки и кейл, която скоро ще предлага къси доставки на зарзават до потребителите. Тя ще бъде една от най-големите в Европа.

Ползи

Огромният потенциал и ползи от вертикалните ферми са толкова очевидни, че компанията бързо набра голям обем инвестиции от няколко инвеститора, сред които четири земевладелци, които се занимават също така с традиционно земеделие.

Вертикалното фермерство чудесно се връзва с производството на вятърна енергия в Дания. То показва как страната електрифицира земеделието и целият хранителен сектор в много по-голяма степен спрямо преди като по този начин изпълнява нуждата от по-устойчиво производство.

"Вертикалното фермерство помага на Дания да намали емисиите от въглероден диоксид на единица земеделска продукция. Ние от Нордик Харвест помагаме за зелената трансформация на земеделието, което е много необходимо за намаляването на емисиите от парникови газове със 70% към 2030 г.“, посочва Андерс Риеман, изпълнителен директор и основател на компанията.

Устойчиво

Алтернативните методи за производство на храна е необходимост на фона на бързото нарастване на световното население и глобалните предизвикателства пред устойчивостта, изтъква той и подчертава как вертикалните ферми могат да създадат по-устойчива хранителна система с местно производство и същевременно по-високо качество и по-добър вкус спрямо конвенционално произведената храна.

Технологии

Вертикалните ферми използват нови технологии, които черпят по-малко ресурси, заемат по-малка площ и имат нужда от по-малко вода спрямо традиционните методи за производство.

Шефът на Vaestfonden Ролф Киерсгор казва, че инвестирането в Нордик Харвест ще помогне Дания да остане на челна позиция по отношение на производството на висококачествени храни. Следователно, инвестициите и заемите от VF Venture и Датският фонд за зелени инвестиции ще помогнат на компанията да доближи до потребителите устойчивата хранителна система с високачествени зеленчуци от местен произход, пише „Монитор“.

Качество

"В Дания отглеждаме храна на световно ниво и сме известни с високото качество. Но за да създадем устойчиво производство на храни имаме нужда от постоянно развитие и иновации. Нордик Харвест е отличен пример точно за това, и сме щастливи да инвестираме в компанията, както и да предложим заем от Датския зелен фонд“, изтъква Ролф Киерсгор, цитиран от foodnationdenmark.com.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК