Турският вицепрезидент: Осъждам публикацията на непоправимия френски парцал

Редица държави реагираха остро заради корицата на "Шарли Ебдо"

28.10.2020 | 19:49 Редактор: Радостина Димитрова

Остра реакция на Турция, след като карикатура на Ердоган се появи на корицата на френското издание "Шарли Ебдо". Анкара призова целия мюсюлмански свят да е единен. А все повече държави се включват в бойкота срещу френски стоки.

Турция ще заведе иск заради карикатурата на президента Реджеп Тайип Ердоган във френското сатирично издание. На корицата на "Шарли Ебдо" турският държавен глава е изобразен как седнал пред телевизора и повдига полата на забулена жена. А корицата предизвика редица коментари на властите в Анкара.

"Няма да мълчим пред отвратителните нападки срещу нашата култура и религия. Няма да убедите никого, криейки се зад свобода на мисълта! Осъждам неморалната публикация на непоправимия френски парцал, отнасяща се до нашия президент. Призовавам международната общност, която има морал и съвест, да надигне глас срещу този позор", категоричен е вицепрезидентът на Турция Фуат Октай.

"Строго осъждаме публикацията, свързана с нашия президент на френско списание, което няма уважение към никоя вяра, реликва или ценност. Тези неща разкриват само собствената им пошлост и безнравственост. Нападките по личните права не са хумор и свобода на изразяване. Целта на тези неморални и безсрамни публикации е да посеят семената на омразата и враждебността", обяви и  говорителят на президента Ибрахим Калън.

Турско проправителствено сатирично списание пък осмя френския президент Еманюел Макрон. А шаржът, озаглавен "Ердоган - насаме е много забавен", предизвика и реакция от редица мюсюлмански страни. 

"И ние имаме права. Имаме право на чувства, да не бъдем засягани, да не бъдат засягани нашите ценности. И ако някои имат свободата да изразяват това, което мислят, смятам, че това спира, когато става въпрос за обида на чувствата на повече от 1,5 милиарда души", изрази мнение и президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси.

На антифренски протест в Бангладеш беше изгорен ликът на Макрон. Мюсюлманската общност реагира и на призива на Ердоган за бойкот на френски стоки. Те вече са изтеглени от рафтовете на супермаркетите в Йордания, Катар, Кувейт и някои други страни от Близкия изток. А френското външно министерство отправяи предупреждение към своите граждани в тези страни да внимават.

Напрежението между Франция и Турция нарасна още повече след призива на Макрон за реакция срещу радикалния ислям след убийството на френски учител.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК