Мицотакис: Турция е размирник, облечен в религиозна мантия

Той посочи желанието на Атина за разширяване на двустранните отношения с Русия

26.10.2020 | 23:30 Редактор: Ивет Арабова
Мицотакис: Турция е размирник, облечен в религиозна мантия

Турция е "международен размирник“, който забърква проблеми и подкопава мира в чувствителните части на света, облечен "в религиозна мантия“, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис преди срещата в Атина с руския външен министър Сергей Лавров, цитира думите му Kathimerini.

"Вярвам, че е в наш общ интерес да вземем мерки спрямо подобно провокативно поведение и да напомним на страната, която го прилага, че има ограничения“, каза той.

Мицотакис приветства по-ранните коментари, направени от Лавров по време на среща с гръцкия си колега Никос Дендиас, в която руският служител заяви, че всяка държава има суверенното право да разшири териториалните си води до 12 морски мили, както е предвидено в Конвенцията на ООН за морското право, по която Русия също е страна.

Гръцкият премиер посочи също желанието на Атина за разширяване на двустранните отношения с Русия, като заяви, че 200-годишнината от началото на гръцката война за независимост - в която Русия изиграва важна роля - и определи 2021 г. като "Година на историята на Гърция и Русия “.

Лавров от своя страна подчерта, че членството на Гърция в Европейския съюз и НАТО не трябва да действа като пречка за укрепване на отношенията с Русия, като същевременно добави, че Брюксел и Алиансът не трябва да "пречат" на това, предава "Фокус".

Лавров заяви, че припокриващите се интереси трябва да бъдат уредени двустранно чрез диалог, като същевременно добави, че Москва е готова да "допринесе за нормализирането на ситуацията", ако такъв интерес бъде изразен от двете страни.

"Имаме добри, стабилни отношения със страните в района“, каза той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК