Ердоган: Европейските лидери да спрат Макрон в кампанията му за омраза

След месеци на покачващо се напрежение Франция и Турция отново влязоха в сблъсък

26.10.2020 | 19:47 Редактор: Радостина Димитрова

След месеци на покачващо се напрежение Франция и Турция отново влязоха в сблъсък - този път заради исляма. Турският президент Реджеп Ердоган призова за бойкот на френски стоки след острите изказвания на Еманюел Макрон по отношение на радикалните ислямисти.

След като през почивните дни Реджеп Ердоган заяви, че президентът Еманюел Макрон има нужда от психотерапия заради отношението му към мюсюлманите, днес турският държавен глава призова за пълен бойкот на френските стоки.

"Мюсюлманите са подложени на кампания за линчуване, подобна на тази срещу евреите в Европа. Европейските лидери трябва да кажат на френския президент да спре кампанията си за омраза", смята той.

Словесните нападки от страна на Ердоган идват, след като президентът Макрон пое ангажимент да се справи с радикалния ислям и да защити секуларизма във Франция. Позицията му е в отговор на убийството на Самюел Пати.

Учителят беше обезглавен от 18-годишен екстремист, защото показа сатирични изображения на пророка Мохамед като час от дискусия за свободата на словото в клас.

Острата реторика на турския държавен глава не остана незабелязана от световните лидери. Германия и Нидерландия обявиха солидарност към Франция.

"Думите на по отношение на президента Макрон са неприемливи. Нидерландия застава твърдо зад Франция и ценностите на Европейския съюз. Зад свободата на словото и срещу екстремизма и радикализма", написаха в Twitter.

Не само Турция обаче вдигна мерника на Франция. Премиерът на Пакистан обяви, че президента Макрон атакува исляма. А магазини в Иран, Катар, Йордания и Кувейт премахнаха френските стоки от рафтовете.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК