Щетите от взрива в Бейрут се оценяват на 4,6 млрд. долара

Разрушени бяха и последните оцелели исторически квартали на града

26.10.2020 | 15:55 Редактор: Юлия Христова
Щетите от взрива в Бейрут се оценяват на 4,6 млрд. долара

Два месеца след взрива на пристанището, който опустоши Бейрут, Мария Хибри е залепила натрошения филигран по сводестите прозорци на дома ù. В банята още се вижда счупената мивка, която ù напомня за деня, в който светът ù се е разпаднал. Балконските капаци са ремонтирани, но изглеждат някак не на място.

Bokja, компанията за дизайн на мебели от Бейрут, на която Хибри е съосновател заедно с Худа Баруди, спешно ремонтира студиото си в квартал Баста, претъпкан с антикварни магазини. Експлозията на 4 август уби повече от 190 души, рани около 6 хил. и повреди или унищожи около 300 хил. жилища, пише Bloomberg.

Техният бутик, разположен в Саифи Вилидж, остава затворен, тъй като жените се фокусират върху безплатното поправяне на мебелите на клиентите.

Щетите от взрива в Бейрут се оценяват на до 4,6 млрд. долара. Разрушени бяха и последните оцелели исторически квартали на града - изящни редици от сгради в свежи, пастелни цветове в стил ар деко, сгушени срещу къщи от османската епоха със запазени червени покриви, високи тавани и драматични прозорци с аркади, или типичната ливанска архитектура.

Два от най-силно пострадалите квартали бяха популярни сред художници, дизайнери и журналисти след приключването на гражданската война в Ливан през 1990 г. Те бяха известни заради очарованието на стария свят, централното местоположение и достъпните наеми. Местните улици, в които барове, ресторанти, галерии и ателиета се редуват с традиционни шивачници, железарии и бижутерии, бяха до голяма степен непокътнати след кървавия 15-годишен конфликт. Сега обаче строителите, които винаги са имали желание да ги модернизират и променят, постигат това, което войната не успя – архитектурното наследство на града е напълно разрушено.

Архитекти и други експерти се опасяват, че взривът ще ускори изчезването на традиционната архитектура, тъй като собствениците на имоти, които не могат да си позволят възстановяване, са принудени да продават. В рамките на дни след експлозията брокери вече обикалят централните райони.

Докато правителството налага временни ограничения, които затрудняват събарянето на сгради, и замразяват някои сделки, нищо от това не помага за изплащането на ремонтите.

Собствениците на имоти вече имаха проблеми преди експлозията. Валутната криза и трицифрената инфлация унищожиха спестяванията на много ливанци - и това беше преди пандемията от коронавирус, която разболя 53 хил. души в страната, затвори бизнеса и заличи хиляди работни места.

Вследствие на бедствието архитекти, инженери и урбанисти се обединиха, за да спасят сградите в историческите квартали. Те идентифицират около 640 повредени структури, като около 60 са изложени на риск от колапс. Към края на август вече са стабилизирани със скеле 15 от тези структури.

Това обаче е само началото. Необходими са още средства за консервиране на елементите и възстановяване на сградите. Неправителствени организации като Live Love Beirut работят, а културният клон на Обединените нации – ЮНЕСКО, отправи апел за средства, изчислявайки, че през следващата година ще са необходими 500 млн. долара, пише bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК