Как се възстанови китайската икономика след коронакризата?

Страната е най-големият производител на защитно оборудване в света, пише The Economist

21.10.2020 | 23:03 Редактор: Радостина Димитрова
Как се възстанови китайската икономика след коронакризата?

Една сцена от възстановяването на китайската икономика след пандемията от коронавируса привлече голямо внимание – става дума за гигантско парти край басейн, състояло се през август в Ухан, градът, където започна пандемията. 

Почти седем месеца след въвеждането на режима на самоограничение, радостните участници в това събитие, намиращи се до кръста във вода, подскачаха и викаха от радост под ритмичните музикални композиции с мощни басови звуци, избрани от диджея.

Видеото от партито в Ухан стана вирусно. Това беше момент на пълно отпускане, а също и показател за това как Китай е изпреварил много други страни по отношение на връщането към нормалното. За съжаление икономическите показатели не са толкова вълнуващи, колкото партито в Ухан, но последните цифри на БВП на Китай, публикувани на 19 октомври, са приблизително статистическият еквивалент на забавно събитие край басейна, пише британското списание The Economist, цитирано от "Фокус", в материал, представен без редакторска намеса.

Но широко рекламираната устойчивост на Китай маскира дисбалансирано възстановяване. През февруари тази година, когато правителството започна внимателно да облекчава режима на блокиране, то насочи вниманието си към отваряне на фабриките, както и стартиране на нови инфраструктурни проекти. Китай правилно анализира ситуацията и реши, че ще бъде по-лесно да се поддържа строг протокол във фабриките и строителните обекти, отколкото в търговските центрове и училищата. Освен това оскъдните обезщетения за безработица означаваха, че милиони безработни ще бъдат принудени да ограничат разходите си.

Най-новите данни от третото тримесечие отразяват по-балансирано - но все пак не перфектно - възстановяване. Приносът за капиталови печалби е спаднал под 3 процентни пункта в сравнение с периода преди пандемията, тъй като разходите за инфраструктура намаляват. Потреблението добави почти 2 процентни пункта към общия темп на растеж. Това все още е по-ниско от показателите, съществували преди пандемията, но вече се регистрира голямо подобрение - това може лесно да се види при големия брой хора, които се връщат в туристически центрове, ресторанти и магазини.

Докато доставките като цяло се забавиха, дялът на Китай в световния износ на стоки нарасна до рекордно високи стойности по време на пандемията на коронавируса. Китай получи подкрепа като първия голям производител, който възстанови операциите, и трябва да се има предвид, че той е най-големият производител на защитно оборудване в света - от маски до хирургически престилки.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК