Заради пандемията затварят испанската област Навара

Увеличава се периметърът на засегнатите провинции

20.10.2020 | 16:28 Редактор: Юлия Христова
Заради пандемията затварят испанската област Навара

От полунощ в сряда срещу четвъртък цялата област Навара се затваря по подобие на Мадрид. Това обяви на спешна пресконференция премиерът на регионалното правителство Мария Чивите. По този начин вече над 6 милиона и 300 хиляди испанци ще бъдат принудени да живеят при строги ограничения.

Увеличава се периметърът на засегнатите провинции. Напълно затворени са 55 общини, а над 1 000 населени места прилагат различни мерки за ограничаване на пандемията.

От 22 октомври в продължение на 2 седмици в Навара няма да може да се влиза и излиза освен за работа, училище или грижа за възрастен родител.

Ресторантите и кафенетата спират работа с клиенти и могат да доставят храна само по домовете. Магазините, спортните клубове и театрите затварят в 21.00 часа, събиранията се свеждат само в рамките на семейството, а общественият транспорт ще работи на 50% от капацитета си.

Дотук се стигна, след като в продължение на 2 седмици случаите на заразени с Ковид-19 в Навара нарастваха лавинообразно и достигнаха 945 на 100 000 жители – безпрецедентно число и най-високото в страната, последвана от Мелия (713), Ла Риоха (530) и Арагон (509 ).

В Мадрид те вече са спаднали под 500, но въпреки това централното правителство обмисля въвеждането на вечерен час, срещу който регионалното правителство се съпротивлява.

Междувременно в Каталуния от днес денонощните магазини няма да работят от 22.00 часа вечерта до 07.00 часа сутринта. Това е следващата стъпка, след като бяха затворени баровете и ресторантите в опит да се ограничи пандемията. Само за последното денонощие в областта са регистрирани рекордните за втората вълна от 55 смъртни случая, предаде БНР.

В цялата страна те наближават 34 хиляди при близо 975 хиляди заразени, което я прави втората в Европа по смъртност на глава от населението от Ковид-19 след Белгия и шестата в света.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК