Лидерите на ЕС се договориха за общи правила за пътуване през пандемията

Редица страни в Европа вече въвеждат нови ограничения в опит да овладеят нивата на заразяване

13.10.2020 | 22:21 Редактор: Ивет Арабова

Европейският съюз с общи правила за пътуване по време пандемията от Ковид-19. Лидерите на страните членки постигнаха споразумение в Люксембург за общи критерии в правилата за пътуване, ако се наложат ограничения. Целта е да се осигури яснота за гражданите и бизнеса. Споразумението изисква от страните да предоставят "ясна и навременна информация за това какво трябва да направят и кои ограничения са в сила“, включително изисквания като отрицателни тестове за Ковид-19. Държавите от Съюза трябва да публикуват необходимата информация най-късно 24 часа преди мерките да влязат в сила. Споразумението не е обвързващо, а по-скоро препоръчително. 

В същото време правителствата в много европейски държави вече въвеждат нови ограничения. Великобритания въвежда тристепенна система на ограничения заради коронавируса. В зависимост от броя на заразените, районите в Англия ще бъдат означавани като зони с "нисък", "повишен" и "много висок" риск. Според тях ще се въвеждат и мерките на местно ниво. 

"Навлизаме в критична фаза в борбата с Ковид-19, защото случаите на вируса през последните 4 седмици скочиха драстично", каза премиерът Борис Джонсън.

В регионите с много висок риск от заразяване ще бъде бъдат затворени баровете, фитнес залите, развлекателните центрове и казината. В такива зони попадат Манчестър и Ливърпул. Бизнесът там обаче се готви да заведе дела срещу правителството. 

Драстични мерки за ограничаване на вируса се взимат и в други европейски страни. Чехия, която в продължение на дни регистрираше над 4000 новозаразени, затваря барове, ресторанти, дискотеки и училища. Обучението ще премине изцяло дистанционно. Властите в Нидерлания също обмислят затваряне на ресторанти, хотели и кафенета за поне две седмици. 

Италия - държавата, която беше ударена най-тежко при първата вълна, също се връща към строги мерки. Правителството забрани училищни екскурзии и непрофесионални спортни прояви като футбол в парка. Италианците бяха призовани да ограничат събиранията с близки.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК