Заразяването на Тръмп доведе до вълна от фалшиви новини

Добрата новина е, че бърза проверка в мрежата лесно може да опровергае подвеждащите информации

11.10.2020 | 12:40 Редактор: Ралица Братанова
Заразяването на Тръмп доведе до вълна от фалшиви новини

Има две неща, за които можем да сме сигурни, когато има ново събитие от международно значение: В социалните мрежи веднага ще се появи фалшива и подвеждаща информация за случващото се, а американската журналистка Джейн Литвиненко ще публикува туит, който гласи нещо подобно:

"Ако видите фалшиви съобщения, уведомете ме за тях”. Литвиненко работи за американския новинарски портал BuzzFeed News, а тясната ѝ специализация е в дезинформацията. 

Когато Литвиненко публикува отново своя туит малко след новината за диагнозата с Ковид-19 на Доналд Тръмп, не отнема много време, преди потребителите да започнат да ѝ изпращат вирусно разпространявани фалшиви новини. Журналистката проучва всичко и публикува резултатите в Twitter и в статия на уебсайта BuzzFeed News.

Една от особено разпространените дезинформации, за които тя съобщава, е туит, в който се твърди, че коронавирусът сега е много по-слаб, отколкото преди месеци. Следователно заразяването на Тръмп щяло бъде по-леко, отколкото при Борис Джонсън, пояснявал лекар, който вече се изяви и във Fox News.

За тази дистанционна диагноза, която беше поставена още в петък, все още няма надеждна медицинска информация. Твърдението, че коронавирусът сега е по-слаб отпреди месеци, е просто погрешно.

Литвиненко съобщава и за един вид класика на фалшификатите в социалните медии: В петък отново се разпространи твърдението, че телевизионният анимационен сериал "Семейство Симпсън" е предсказал смъртта на Доналд Тръмп в Белия дом в един от епизодите си. Колега на Литвиненко вече беше опровергал дезинформацията - още през 2017 г.

Отново и отново изследвания на журналистката показват как неверни съобщения се споделят десетки хиляди пъти - а по-късните опровержения на базата на проверените факти, от друга страна, се разпространяват много по-рядко. Социалните мрежи като Twitter, Facebook и YouTube много рядко предоставят препратки към грешните публикации.

Разпространяваните като вируси фалшиви новини са проблематични по ред причини: Те гарантират, че потребителите са по-слабо информирани и се опитват да сформират общественото мнение. Преди всичко обаче те водят до среда, в която дори необоснованите спекулации изведнъж изглеждат правдоподобни - като например твърдението, че Тръмп се е заразил съзнателно като част от предизборна маневра. А това е среда, за която самият Тръмп не е напълно невинен.

Подвеждащ видеоклип на кашлящия Джо Байдън, който трябваше да подсказва, че е заразен с коронавирус малко преди Тръмп, беше споделен хиляди пъти. Кандидатът за президент на Демократическата партия обаче дава отрицателен тест за Ковид-19.

Краткото видео показва колко лесно е да превърнете кратките клипове в Интернет във фалшива информация: Първо, видеото е направено по такъв начин, че прочистването и кашлянето в гърлото на Байдън са изрязани от една доста дълга реч, пише Investor.bg.

Второ, оригиналният видеоклип на речта е няколко дни по-стар от твърдяното в заблуждаващия туит. Коментарите под видеото обаче показват, че много потребители са твърде щастливи, за да повярват на предложеното съобщение, че Байдън може да е заразен и може би дори самият той е заразил Тръмп.

Добрата новина: Примерът също така показва, че често можете да проверите дадена съмнителна информация от социалните медии само с няколко щраквания. Проверете дали разпространяващият акаунт изглежда надежден, дали информацията се потвърждава и в други източници и дали можете да намерите оригинални източници като оригиналната реч на Байдън.

Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК