Рекорден брой новозаразени в Европа, Полша с нов черен рекорд

Полша регистрира нов черен рекорд от 4739 нови случая за последните 24 часа

09.10.2020 | 18:00 Редактор: Искра Ангелова

Европа пред рекорден брой новозаразени с Ковид-19. Полша регистрира нов черен рекорд от 4739 нови случая за последните 24 часа. Усложнява се обстановката и в Чехия, където са регистрирани над 5,394 случая.

Тревожна - така здравният министър на Чехия определи ситуацията в страната. Само за 24 часа броят на новозаразените мина 5000 души и това принуди правителството да предприеме мерки срещу разпространението на вируса. 

От понеделник всички театри, кина и зоологически градини затварят. А спортът на закрито се забранява.

"Трябва да ограничим броя на хората, които се срещат извън домовете си. От днес фитнес залите и закритите басейни затварят. Ресторантите и баровете ще работят до 20 часа, като на една маса ще може да има по 4 души. Мерките ще важат 14 дни", заяви здравният министър Роман Примула.

Експерти предупреждават, че страната с население малко над 10 млн. жители, е на първо място в ЕС по скорост на разпространение на вируса и прогнозират, че в близките седмици броят на новозаразените за денонощие ще надхвърли 8000. 

Подобна е ситуацията в Полша, където за трети пореден ден бяха отчетени над 4 000 нови случая. Премиерът обяви, че страната е изправена пред втора, много по-силна вълна на вируса. 

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК