КНДР планирала тайно посещение в САЩ на сестрата на Ким Чен Ун

Сеул твърди, че успешното провеждане на такава визита ще даде на Тръмп още козове

07.10.2020 | 20:40 Редактор: Юлия Христова
КНДР планирала тайно посещение в САЩ на сестрата на Ким Чен Ун

За да постигне пробив в преговорите между Пхенян и Вашингтон, ръководството на Южна Корея тайно готвило посещение в Съединените щати на сестрата на лидера на КНДР Ким Чен Ун - Ким Йо Чен, но Сеул не успял да изпълни плана си.

Това съобщи в японският в. "Йомиури", позовавайки се на американски, южнокорейски и японски източници.

Предполагаше се, че пътуването до Съединените щати на сестрата на лидера на КНДР, която се ползва с неговото специално доверие и дори се смята за "човек номер две" в страната, ще помогне за преодоляване на задънената улица в преговорите между Вашингтон и Пхенян. Сеул също твърди, позовавайки се на източници, че успешното провеждане на такова посещение през октомври ще даде на ръководителя на САЩ Доналд Тръмп допълнителни козове на предстоящите президентски избори на 3 ноември в САЩ.

Съществуват значителни различия в позициите на Вашингтон и Пхенян - американската страна настоява за големи отстъпки при елиминирането на ядрената програма на КНДР, докато последната се застъпва за отмяна на строги икономически санкции срещу Северна Корея. Според източници Сеул е предложил да направи основното съдържание на посещението приемането на декларация за края на корейската война от 1950-53 г., която законно продължава и до днес.

Южнокорейското ръководство планира да постигне споразумение за пътуването на Ким Йо Чен по време на преговори с държавния секретар на САЩ Майк Помпео, който възнамеряваше да посети Сеул на 7-8 октомври. Посещението му обаче бе отменено в последния момент. В резултат на това, според източници, не е останало време за изработване на решение за пътуването на сестрата на лидера на КНДР.

Преди това Ким Йо Чен заемаше поста първи заместник-ръководител на отдела за пропаганда и агитация на Централния комитет на Корейската работническа партия. От края на миналата година обаче, според японския вестник "Асахи", тя става първият заместник-ръководител на Организационния отдел на Централния комитет, който отговаря за ключовите кадрови въпроси. През март тя също подписа документи за отношенията на Пхенян със Сеул и Вашингтон. Според "Асахи" това показва, че влиянието на сестрата се разпростира върху сферата на външната политика, пише "Монитор".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК