Стряскащ брой деца в Германия се напиват до безсъзнание

В Хамбург най-проблемна е групата на най-младите (между 10 и 15 години)

07.10.2020 | 11:27 Редактор: Юлия Христова
Стряскащ брой деца в Германия се напиват до безсъзнание

В Германия броят на децата и младежите, които постъпват в болница след алкохолно отравяне, като цяло намалява. Увеличават се обаче случаите сред най-младите. Това става ясно от данните на статистическите служби на германските провинции, които са били анализирани от една от големите здравно-осигурителни каси (DAК).

Тревожно развитие при най-младите

Според данните, през 2018 година с алкохолно отравяне в болница са били приети близо 20 500 деца, младежи и млади пълнолетни. Най-новите данни са именно от 2018 година. Година по-рано - през 2017 - случаите са били с близо 1000 повече. А през 2016 броят им е бил още по-висок - 22 300.

През 2018 година обаче се наблюдава едно тревожно развитие: увеличил се е делът на децата и младежите между 10 и 15 години, постъпили в болница след алкохолно отравяне. Сред тях са регистрирани общо 2979 случая, а това е с 230 повече в сравнение с предходната 2017 година.

"Стряскащо висок е броят на най-младите, които се напиват до безсъзнание", казва Андреас Щорм, експерт на здравно-осигурителната каса. Данните на DAK сочат, че подобни пиянства представляват най-голям проблем в двата най-многолюдни германски града - Берлин и Хамбург.

В рамките на една година в германската столица са били приети с 18,8% повече деца и младежи с алкохолно натравяне. В Берлин увеличението на случаите е значително по-голямо, отколкото в други градове.

В Хамбург най-проблемна е групата на най-младите (между 10 и 15 години). Близо двойно по-голям (46,2%) е бил сред тях делът на онези, които през 2018 са попаднали в болница след "алкохолна кома", информира DW.

Германия - една от страните с висока консумация на алкохол

"Колкото по-рано децата започнат да злоупотребяват с алкохол, толкова по-висок е рискът от същия проблем и в по-късен етап от живота", казва Андреас Щорм.

Докладът на германското правителство за употребата на наркотици и наличието на зависимости показва, че 18% от мъжете и 14% от жените в Германия имат проблем с алкохола. През последните 40 години се забелязва спад в употребата на алкохол. Но въпреки това Германия все още е сред страните с висока консумация.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Празнуват децата, ама какво- и те не знаят Сигнализирай за неуместен коментар