Орбан към издатели на детска книжка с ЛГБТ герои: Оставете децата на мира

Крайнодесен депутат скъса копие по време на пресконференция

06.10.2020 | 18:20 Редактор: Искра Ангелова
Орбан към издатели на детска книжка с ЛГБТ герои: Оставете децата на мира

Унгарският премиер Виктор Орбан атакува издаването на детска книжка в страната му за хомосексуалисти и призова "децата да бъдат оставени на мира", пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.

"Унгария има много толерантни и търпими към хомосексуалистите закони", заяви лидерът на страната. "Но не трябва да се преминава червената линия", добави той, като описа книжката като "провокация".

Коментарите на Орбан дойдоха при молба да коментира книжка, издадена от ЛГБТИ организация, която представя традиционни приказки и митове с участието на хора от маргинализираните малцинства (ЛГБТИ, хора с увреждания, роми и др.), съобщава "Фокус".

В противоречивата книга Пепеляшка е изобразена като лесбийка, докато в друга приказка транссексуален герой убива дракони.

Гражданско движение призова книгата да бъде изтеглена от магазините, а крайнодесен депутат скъса копие по време на пресконференция.

Асоциацията на библиотекарите и издателите осъди тези реакции, сравнявайки ги с "нацистките и комунистически" цензурни практики, в момент, когато непряката реклама увеличава продажбите на книгата.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК