Български студенти във Великобритания може да прекъснат ученето си

Причината е, че още през ноември британското правителство спря заемите за следването и субсидии за издръжка.

10.02.2014 | 12:13
Български студенти във Великобритания може да прекъснат ученето си

Български и румънски студенти във Великобритания са заплашени от прекъсване на обучението си. Още през ноември правителството спря заемите за следването и субсидии за издръжка.

Британските власти са замразили парите за общо 7448 студенти. Много българи и румънци са получили писма с изискване да  възстановят вече законно получени средства.

Островът затегна контрола, след като беше установен дефицит от 1,4 милиарда лири стерлинги в бюджета на Министерството на бизнеса, иновациите и професионалното обучение.

Един на всеки шест студенти, които са кандидатствали за финансиране, е бил българин или румънец, показва проверка. Онези младежи, които бъдат уличени в измама, ще получат доживотна забрана да кандидатстват за държавно финансиране за образование.

„Чувстваме се заложници на политически игри. Такива мерки провалят живота ни“, споделят студенти пред британски издания.

Държавната Компания за студентски заеми ще изисква от младежите да докажат, че пребивават в страната поне от три години. Националният студентски съюз във Великобритания не се забави с реакцията и обвини кабинета в погрешна политика и липсата на комуникация със студентите. Въпреки че опасенията за наплив от българи и румънци след 1 януари 2014 година не се сбъднаха, британското правителство продължава да предприема рестриктивни мерки спрямо гражданите на двете балкански държави.