Стартира вторият етап от преговорите за Сирия на "Женева-2"

По време а първия кръг преговори не се стигна до решение

10.02.2014 | 12:13
Стартира вторият етап от преговорите за Сирия на

Вторият кръг от преговорите между режима на Башар Асад и опозицията в рамките на мирната конференция “Женева-2” започва днес.

Участието на Националната коалиция в преговорите беше потвърдено от лидера на сирийската опозиция Ахмед Джарба, който подчерта, че тя има искреното намерение да поеме по пътя на политическото решение на конфликта в Сирия.

Джарба коментира, че опозицията е взела това решение, въпреки че по време на женевския процес са продължили убийствата с помощта на експлозиви във варели, които са били хвърляни по хората.

От своя страна представителите на сирийския режим също са готови отново да седнат на масата за преговори. Властите в Дамаск смятат, че дискусиите трябва да са насочени към прекратяването на тероризма. Опозицията пък настоява за формирането на преходно правителство, в което Башар Асад да не взема участие.

В първия етап на преговорите по време на конференцията едноседмичните дискусии започнаха с остри обвинения от двете страни, а лагерите останаха на първоначалните си позиции.

Въпреки че не се стигна до решение, властите в Дамаск решиха да направят хуманитарен жест. Двете страни постигнаха споразумение, че жените и децата трябва да напуснат обсадения град Хомс, а на цивилните граждани, оставащи там, ще бъде предоставена хуманитарна помощ.

ООН твърди, че помощта включва храна, медицински, санитарни материали и логистична подкрепа за 2500 души.

Пакетите достигат до нуждаещите се по-бавно от планираното заради престрелките в Хомс. Градът е наричан столица на революцията срещу режима, а сблъсъците забавят екипите на ООН и Червения полумесец.