Испанският туризъм преживя най-тежкото лято в историята си

През август сривът е бил 75,9% и само 2,4 млн. туристи са посетили страната

04.10.2020 | 21:17 Редактор: Георги Камарашев
Испанският туризъм преживя най-тежкото лято в историята си

Испанският туризъм преживя най-тежкото лято в историята си заради коронавирусната пандемия. Чуждестранният туристически поток на практика беше нулев през юни. През юли около 2,5 милиона чужденци са посетили страната, което е с 75% по-малко от преди година, въпреки отварянето на границите. Докато през август, ваканционният месец, сривът беше още по-голям (75,9%) и само 2,4 милиона са посетили Испания, анализира пред националната телевизия RTVE Диана Фресенда.

Хуан Молас, председател на Съвета по туризма, е на мнение, че данните са "опустошителни, драматични и катастрофални" и към тях се добавя "абсолютната несигурност", пред която е изправен секторът през следващите месеци, обусловена от непредсказуемия напредък на пандемията и утвърждаването на ефективна ваксина или лечение, пише БГНЕС.

Секторът вярваше, че отварянето на външните граници и освобождаването на вътрешния туризъм от 21 юни ще насърчат туристическото търсене през летните месеци. "На хоризонта имаше малка светлина и след края на карантината имаше възстановяване на резервите за юли, август и септември", обяснява Мола.

В рамките на няколко седмици обаче нарасна броят на случаите и страхът от инфектиране предизвика отмяната. По-късно дойдоха препоръките да не се пътува до Испания и карантините, наложени от страни като Великобритания, която е основен партньор по входящ туризъм. Това доведе до колапс на хотелските резервации.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК