Икономическото възстановяване на Испания е под риск заради Ковид-19

Страната обмисля въвеждане на нови мерки срещу разпространението на вируса

30.09.2020 | 22:10 Редактор: Ралица Братанова
Икономическото възстановяване на Испания е под риск заради Ковид-19

Скорошното икономическо възстановяване в Испания е под риск заради втората вълна на коронавирусната пандемия, а правителството не трябва да прибързва с оттеглянето на фискалната подкрепа, заяви Международният валутен фонд, предава Bloomberg. 

Испания има най-висок брой на заразени с коронавирус в Европа, а МВФ отправя предупреждението си докато страната се готви да въведе нови строги рестрикции в горещи точки като Мадрид. Здравните власти от регионалните администрации ще трябва да посочат в сряда дали одобряват плановете на правителството, които ще включват допълнителни ограничения за социалните контакти, както и по отношение на дейността на барове и ресторанти. 

Въпреки че подобни мерки ще ударят вече пострадалите индустрии, включително хотелиерската и ресторантьорската, МВФ заяви, че контролирането на вируса е жизненоважно за икономиката. Фондът очаква икономиката на Испания да се свие с 12,8% през тази година, като прогнозата му е направена преди обявяването на новите мерки в страната, пише BloombergTV.bg.

“Поставянето под контрол на втората вълна ще е ключово за икономическите перспективи”, посочи базираният във Вашингтон фонд. 

Фокусът на пандемията в Европа падна върху Мадрид след ръста на новозаразени в края на летния туристически сезон, а споровете между местните и национални лидери отложиха въвеждането на мерки. 

Дилемата за това как да се ограничи движението без да се засегне икономиката е валидна в цяла Европа, където пандемията се възражда. През последните дни Германия, Франция и Италия регистрираха най-високия брой на новозаразени след отмяната на ограниченията преди лятото. 

Испания е особено уязвима в коронакризата заради зависимостта си от туризма и по-високата концентрация на малки компании, много от които нямат финансовата сила да се справят дори с краткосрочни неуредици. 

Също така компаниите разчитат в голяма степен на временни договори - дългогодишен проблем, който значи, че безработицата може да се повиши до 20% и да остане около това ниво в следващите няколко години. 

Поради тази причина МВФ заяви, че правителството не трябва да преустановява националните програми за запазване на заетостта, както и гарантираните от държавата заеми, а само да ги направи по-целенасочени на фона на задаващата се криза. Мадрид също така трябва да обмисли и възможностите за подпомагане на по-малките компании.

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК