fallback

Хайко Маас зове за нови санкции на ЕС срещу Русия

Според германския външен министър вече няма да има начин да се заобиколят санкциите

03.10.2020 | 17:15 Автор: Георги Камарашев

Германският външен министър Хайко Маас призова за нови санкции на Европейския съюз срещу Русия заради отравянето на опозиционния лидер Алексей Навални с международно забранен нервен агент.

Навални излезе от кома, след като внезапно се разболя по време на полет в Сибир и беше откаран до Берлин за лечение. Германските лекари твърдят, че той е бил отровен с руския нервен агент Новичок, съобщава Ройтерс. 

Германия, Франция и други западни страни поискаха обяснение от Кремъл за отравянето на Навални. Русия заяви, че все още няма категорични доказателства, че той е бил отровен, и отрича да има участие в каквито и да било нападения срещу него.

"Убеден съм, че вече няма да има начин да се заобиколят санкциите", заяви Маас в интервю пред новинарския портал t-online в събота. "Санкциите винаги трябва да бъдат целенасочени и пропорционални. Но такова тежко нарушение на международната Конвенция за забрана на химическо оръжие не може да остане без отговор. По този въпрос сме единни в Европа", категоричен бе той.

В момента Германия е ротационен домакин на председателството на Съвета на ЕС. Лидерите на блока ще обсъдят реакцията и възможните санкции срещу Русия на следващата си среща на върха на 15-16 октомври.

Четете повече по темата в Investor.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback