Макрон с доказателства за прехвърляне на джихадисти към Нагорни Карабах

Френският президент обяви новината на влизане в Европейския съвет

01.10.2020 | 22:16 Редактор: Георги Камарашев
Макрон с доказателства за прехвърляне на джихадисти към Нагорни Карабах

Френският държавен глава Еманюел Макрон заяви на влизане в Европейския съвет, че разполага с доказателства за прехвърляне на джихадисти от Сирия в района на Нагорни Карабах.

"Ударите, които в неделя са нанесени от Азербайджан, според наша информация, нямат оправдание. Искам да съм много ясен - разполагаме със сигурна информация, според която сирийски бойци са напуснали театъра на военни действия на джихадистки групировки, преминали са през Газиантеп, за да се присъединят към бойните действия в Нагорни Карабах. Това е много сериозен нов факт", подчерта президентът.

Той увери, че се е договорил с президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин да обменя всякаква информация за положението в района и допълни, че Европейският съвет ще настоява за безусловно прекратяване на огъня, предаде БНР.

По повод сондажите на Турция в Източното Средиземноморие и изострянето на отношенията ѝ с Кипър и Гърция, френският лидер каза:

"Солидарността с Кипър и Гърция - тук ще бъда много ясен, не подлежи на преговори. Когато страна-член на ЕС е нападната и заплашена, а границите на териториалните ѝ води не се зачитат, е задължение на европейците да покажат солидарност", категоричен бе Макрон.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК