Швейцария отхвърли предложението за прекратяване на свободното движение на хора с ЕС

Избирателите гласуваха и по редица други въпроси

27.09.2020 | 18:09 Редактор: Юлия Христова
Швейцария отхвърли предложението за прекратяване на свободното движение на хора с ЕС

Мнозинството от швейцарските гласоподаватели са отхвърлили предложението за прекратяване на споразумение с ЕС за свободното движение на хора по време на днешния референдум, сочат прогнозни данни на швецарски медии, цитирани от BBC.

Информационната агенция SRF заяви, че гласувалите са отхвърлили предложенията с 63 на сто. Бюлетините все още се броят и крайните резултати се очакват до часове.

Швейцария не е член на ЕС, но в момента е част от свободното движение на хора - основна предпоставка за достъпа до единния европейски пазар и сътрудничеството с ЕС в области като транспорта и образованието.

Основното предложение в референдума беше отправено от дясната Швейцарска народна партия (SVP) и произхожда от референдума през 2014 г. за въвеждане на квоти за имигрантите от ЕС, който беше приет с малка разлика в гласовете.

Според гласувалите за премахването на свободно движение реформата ще позволи на Швейцария да контролира границите си и да приема само имигранти, от които има нужда. А според поддръжниците на споразумението, премахването му би довело до "потапяне" на здравата швейцарска икономика в рецесия и ще лиши стотици хиляди граждани от свободата да живеят и работят в цяла Европа.

Швейцарските избиратели гласуваха и по редица други въпроси, като са подкрепили предложението за 14-дневен платен отпуск по бащинство и са отхвърлили предложението за улесняване на лова на защитени видове животни, сочат данните на SRF

По информация на Bloomberg разликата в гласовете за или против закупуване на нови бойни изтребители на стойност 6 млрд. швейцарски франка (6,5 млрд. щатски долара) е твърде незабележима, за да бъдат изведени заключителни данни. 

Каквa e вероятността да се стигне до "швейцарски Brexit"?

Швейцарският референдум се подготвяше да бъде свикан преди Великобритания да гласува за напускане на ЕС през 2016 г.

SVP използва подобни аргументи като тези на британските политици, подкрепящи Brexit, насочени към разширяване на контрола върху имиграцията в страна, която според тях води до пренасeлване и става все по-скъпоструваща за държавата.

Но към момента нетната миграция в Швейцария всъщност спада, като е налице нагласа при избирателите, че се уморени от антиимиграционните реторики на партията, пише bloombergtv.bg.

Имоджен Фоулкс от BBC Женева коментира, че решителното "да" на свободното движение на хора може да укрепи репутацията на Брюксел и да даде сигнал на Обединеното кралство относно какви компромиси за необходими, за да се постигне търговско споразумение с Брюксел.

Хронология: Швейцария и ЕС
1992: Швейцарците гласуват с 50,3% за и 49,7% против присъединяването към Европейското икономическо пространство - първа стъпка към членството в ЕС.

1992-2002: Швейцария започва преговори, след което подписва първите двустранни споразумения с ЕС, правейки ги взаимно зависими, включващи свободното движение на хора. Двустранните договори са подкрепени с гласуване през 2000 г.

2005: Швейцария гласува за присъединяване към европейския договор за отворени граници "Шенген" и разширява спектъра на свободното движение до 10 нови държави от ЕС.

2009: Чрез гласуване се разширява спектъра на свободата на движение и за новите членове на ЕС - Румъния и България.

2014: С малка разлика при гласуването Швейцария ограничава имиграционните квоти за европейски работници.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК