Всички деца в света ще получат достъп до образование най-рано след 70 г.

Тенденцията е финансовата помощ за образование да намалява, разкрива нов доклад на ЮНЕСКО

30.01.2014 | 08:47
Всички деца в света ще получат достъп до образование най-рано след 70 г.

Ще минат най-малко 70 години, преди всички деца по света да получат достъп до начално училище, сочи нов доклад на ЮНЕСКО.

Данните от него показват, че обещанията на световните лидери тези резултати да бъдат изпълнени до 2015 г. едва ли ще се сбъднат. Според изследването 57 млн. деца днес остават извън училище, а при настоящия темп на развитие бедните момичета в селските райони на Африка ще имат достъп до образование чак през 2086 г.

Данните от доклада са шокиращи, сочи авторът му Полин Роуз, подчертавайки, че в бедните държави един на всеки четирима млади хора не може да чете.

Според експертите има все по-малка вероятност да се спазят обещанията за осигуряване на начално училище за всички деца и увеличаване на грамотността сред възрастните с 50 на сто.

Тенденцията е финансовата помощ за образование да намалява, а не да се увеличава. Освен това помощта не е насочена към най-бедните държави, които имат най-големи нужди, сочи докладът на ЮНЕСКО. Китай е страната, която е най-голям бенефициент на помощи за образование. Тя взима 77 пъти по-голяма сума от Чад например.

Изследването е базирано на данни от 2011 г., които показват, че в света има 57 млн. деца, които дори нямат най-ниско ниво на образование.

Докладът показва и оптимистични резултати - отчетено е 50% намаление на броя на децата, отпаднали от училище, в сравнение с 2000 година.

Един от акцентите в документа е неравенството в достъпа до образование. Резултатите разкриват, че момичетата е по-вероятно да не ходят на училище. Техният дял е много по-голям в семействата, които се намират в неравностойно положение, както и при тези, живеещи в селските райони. Авторите на проучването твърдят, че именно момичетата от бедните селски райони ще получат най-бавно достъп до училище.

Повече за данните от изследването на ЮНЕСКО вижте във видеото!