Дипломатическият натиск върху Александър Лукашенко се засилва

Европейският съюз и САЩ не признават беларуския лидер за държавен глава

25.09.2020 | 19:27 Редактор: Георги Камарашев

Съединените щати, Великобритания и Канада налагат санкции срещу Беларус. Дипломатическият натиск върху Александър Лукашенко се засилва, след като преди два дни той положи тайно клетва за шести президентски мандат.

Европейският съюз и Съединените щати не признават Александър Лукашенко за държавен глава. А според Русия отказът им противоречи на международното право и граничи с непряка намеса в делата на страната. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че решението Лукашенко да не бъде признат, ще усложни диалога между ЕС и Минск, но няма да засегне отношенията на Беларус с Москва.

Междувременно Русия започна да изтегля войските си от Беларус, които участваха в съвместните военни учения "Славянско братство". А беларуската опозиция призова за незабавно стартиране на кампания за гражданско неподчинение.

Над 12 000 души бяха арестувани в Беларус от началото на протестите след президентските избори на 9 август. А в деня на встъпване в длъжност на Лукашенко полицията използва водни оръдия и арестува демонстранти.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК