Канада реши да въведе символични санкции за властите в Украйна

Вашингтон призова президента Виктор Янукович да сформира проевропейски кабинет

29.01.2014 | 09:54
Канада реши да въведе символични санкции за властите в Украйна

Украинският парламент ще проведе извънредно заседание днес, на което се очаква депутатите да разгледат закона за амнистията.

Освен това върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външната политика и сигурността Катрин Аштън ще се срещне с държавния глава на Украйна Виктор Янукович.

Вчера кредитната агенция Standard & Poor's понижи оценката си за Украйна от B- на CCC+ с отрицателна прогноза, а причината е нарастващата политическа нестабилност в страната.

Данните показват, че Украйна вече е в категорията държави, чието гражданско общество е в бедствено състояние, а политическите институции са с отслабени позиции.

Канада реши да санкционира украинските власти. Министърът на имиграцията и канадското гражданство Крис Александър заяви по време на пресконференция в Отава, че на украинските лидери, които не чуват гласа на опозицията, ще им бъде отказано влизане в Канада.

Символичната мярка изпраща категорично послание, заяви канадският министър на външните работи Джон Беърд. От своя страна Вашингтон призова президента Янукович да сформира проевропейски кабинет.

Снегът и минусовите температури не отказаха украинците да протестират.

„Оставката на премиера не стига! Настояваме за пълна промяна на властта“, заяви лидерът на опозиционната партия УДАР Виталий Кличко на площад „Независимост“ в Киев, след като стана ясно, че премиерът Микола Азаров е подал оставка.

От своя страна президентът Виктор Янукович даде обещание, че до седмица ще сформира нов кабинет.

Подробности вижте във видеото!