Зукърбърг плаши с изтегляне на Facebook и Instagram от Европа

Компанията не трябва да "прехвърля" частни данни на своите потребители от ЕС в САЩ

22.09.2020 | 23:38 Редактор: Георги Камарашев
Зукърбърг плаши с изтегляне на Facebook и Instagram от Европа

Ирландската комисия за защита на данните взе решение миналия месец, че Facebook не трябва да "прехвърля" частни данни на своите потребители от Европейския съюз в САЩ, а да ги съхранява на сървъри в ЕС, от страх, че данните ще бъдат наблюдавани от САЩ.

Ако това решение наистина влезе в сила, последиците за потребителите и много компании в Европа биха могли да бъдат непредсказуеми, обясниха от Facebook в хода на делото, което те заведоха пред Върховния съд в Ирландия.

В иск, заведен от ръководителя на Facebook за защита на данните в Ирландия, Ивон Канан, се посочва, че в случай на забрана за пренос на данни не е ясно как те могат да продължат да предоставят услуги на Facebook и Instagram в ЕС при такива обстоятелства. Накратко, това би означавало оттеглянето на тези две популярни социални мрежи с повече от 400 млн. европейски потребители от страни от ЕС. 

Facebook също така напомня, че много други американски технологични компании използват същите методи за прехвърляне на данни към сървъри в САЩ, но че ирландският комисар по защита на данните Хелън Диксън е отделил от тях Facebook и е взел решение, което се отнася само за компанията на Зукърбърг, предаде БГНЕС.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Xae12
преди 3 години
Интересно е дали ще предприеме такъв ход. Какво ще стане с акциите на Facebook? Сигнализирай за неуместен коментар