През 2017 г. Тръмп настоявал Башар Асад да бъде убит

Цивилни хора стават жертва на отвличания, своеволни задържания, изнасилвания

17.09.2020 | 17:11 Редактор: Искра Ангелова
През 2017 г. Тръмп настоявал Башар Асад да бъде убит

Пред телевизия Fox News Доналд Тръмп заяви, че бившият шеф на Пентагона Джеймс Матис е бил против това Башар Асад да бъде убит. "Лично аз бих го ликвидирал", разясни президентът. Всичко било подготвено, но "Матис не се съгласи", признава Тръмп и добавя, че Матис бил един "много надценен генерал", когото той по-късно уволнил.

През 2018 Тръмп отричаше

Тръмп все пак не съжалявал за решението Асад да не бъде ликвидиран. "Не го смятах за добър човек, но имах възможност да го ликвидирам, ако бях пожелал, въпреки че Матис беше против", казва още американският президент.

Всичко това е в унисон с твърдения, съдържащи се в излязлата през 2018 година книга на известния журналист Боб Удуърд "Страх: Тръмп в Белия дом". Там се казва, че американският президент е обмислял ликвидирането на Асад, след като през април 2017 сирийският президент използва химическо оръжие срещу цивилни лица.

В книгата на Удуърд се посочва още, че Тръмп е заявил, че американските въоръжени сили трябва да "нахлуят" и да убият Асад. През 2018 Тръмп отрече. Въпросът дори не бил обсъждан, каза той навремето.

Сега в интервюто си за Fox News сега американският президент припомня, че след подадената от Матис оставка в края на 2018, при американски удари са загинали двама водещи екстремисти: водачът на  т.нар. "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади и иранският генерал Касем Солеймани. "Ликвидирах Солеймани, ликвидирах и Ал Багдади. Това бяха двама от най-големите терористи", казва Тръмп, цитиран от "Дойче веле".

Тежки престъпления срещу цивилни лица

В същото време разследващата комисия на ООН за Сирия обвинява и двете страни във въоръжения конфликт, че продължават да извършват военни престъпления. Както режимът на Асад, така и бунтовническите групировки и терористичните милиции са отговорни за ужасяващи актове на насилие срещу цивилни лица, се казва в доклад на комисията. Нейният председател Пауло Пинейро заяви, че нито една от страните в този конфликт, бушуващ от 2011 година, не е с "чисти ръце".

Цивилни хора стават жертва на отвличания, своеволни задържания, изнасилвания, целенасочени убийства и грабежи, казва той и настоява да бъде потърсена отговорност от извършителите на тези ужасни деяния. 

Докладът на Комисията за Сирия се отнася за периода от януари до началото на юли 2020 година. По нейна информация от началото на март враждуващите страни не водят активни бойни действия. Тогава Русия и Турция се разбраха за примирие, отнасящо се за района на Идлиб в северозападна Сирия.

Конфликтът в Сирия избухна през 2011 след протести срещу президента Башар Асад, които неговият режим потуши с много кръв. След това терористични и бунтовнически групировки окупираха отделни части от територията на страната. В конфликта загинаха стотици хиляди хора. Милиони жени, мъже и деца напуснаха страната.

С помощта на Русия и Иран президентът Асад успя да си възвърне повечето завзети територии. В конфликта се намесиха и други сили, като САЩ и Турция, които изпратиха свои войски в арабската страна.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК