СТО: САЩ нарушават международните правила за митата с Китай

Наказателната мярка на Белия дом обхваща китайски износ на стойност 400 млрд. долара

16.09.2020 | 00:30 Редактор: Виктория Гетова
СТО: САЩ нарушават международните правила за митата с Китай

Световната търговска организация отхвърли основния аргумент на президента Доналд Тръмп за търговската война с Китай, заявявайки, че американските мита, наложени върху китайските стоки нарушават международните правила, съобщава Bloomberg.

Група от трима търговски експерти от СТО излезе със становище, че САЩ са нарушили международните разпоредби, когато са наложили мита върху китайски стоки през 2018 г. Наказателната мярка на Белия дом обхваща китайски износ на стойност 400 млрд. долара.

Докладът на Организацията гласи, че "САЩ не са поели своята тежест в доказването, че мерките са условно оправдани“.

Въпреки че решението подкрепя твърденията на Пекин, Вашингтон може ефективно да наложи вето на решението, като подаде жалба във всеки един момент през следващите 60 дни. Причината затова е ходът на администрацията на Тръмп, която успешно отне правомощията на апелативния орган на СТО и парализира най-важния световен арбитър по въпроси, свързани с търговията.

Фокусът на спора е съсредоточен върху правната сила на търговски закон на САЩ от 70-те години за едностранно стартиране на търговския конфликт. С този закон се даде началото на търговската война с Китай преди две години.

Аргументът на Пекин е, че митата нарушават най-облагодетелствената клауза на СТО, която се изразява в еднакво третиране на всички членове на организацията. Китай също така твърди, че митата са нарушили ключово правило за уреждане на спорове, което изисква страните първо да потърсят помощ от СТО, преди да наложат ответни мерки срещу друга държава.

Четете още по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Все едно пък Китай не нарушават Сигнализирай за неуместен коментар