Беларус получи 1,5 млрд. долара от Путин

Руският лидер също така подкрепи плановете, обявени преди от Лукашенко за конституционна реформа

15.09.2020 | 00:00 Редактор: Георги Камарашев
Беларус получи 1,5 млрд. долара от Путин

Руският президент Владимир Путин отпусна заем в размер на 1,5 милиарда долара на Беларус в знак на подкрепа на беларуския президент Александър Лукашенко, който е на визита в Сочи, съобщи Ройтерс.

"Първо, искам да ви благодаря и лично благодаря на всички руснаци, на всички онези, и няма да ги изброявам, които участваха в подкрепата ни след изборите", посочи Лукашенко.

Путин разкри малко подробности за новия заем, за който само каза, че премиерът Михаил Мишустин се е съгласил по време на скорошна негова визита в белоруската столица.

По-късно Кремъл заяви, че част от новите средства ще бъдат използвани за рефинансиране на по-ранни заеми. Освен това бе отбелязано, че двамата президенти са постигнали консенсус да засилят сътрудничеството в търговията и са обсъдили енергийните доставки за Беларус по време на почти четири часа разговори.

Руският лидер подчерта, че подкрепя плановете, обявени преди от Лукашенко за конституционна реформа, която опозицията отхвърли като опит за запазване на властта след оспорваните от тях резултати от президентските избори на 9-и август, предаде БНР.

"Искаме самите беларуси, без да бъдат подтиквани и притискани отвън, да разрешат тази ситуация по спокоен начин и чрез диалог и да намерят общо решение", заяви държавният глава на Руската федерация.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК