Загубата на Беларус ще бъде тежък удар по престижа на Москва

"Срещата между Путин и Лукашенко беше неизбежна", каза проф. Захари Захариев

14.09.2020 | 21:40 Редактор: Искра Ангелова

Путин е решен да задържи Лукашенко на власт в Беларус, а Русия ще даде на Минск държавен заем в размер на 1,5 млрд. долара.

"Има много начини в инструментариума на Москва, за да задържи Лукашенко на власт. Тук не става въпрос за конкретната личност и политика. Тук става въпрос за съхраняване на Беларус в орбитата на руското приятелство", каза международният анализатор проф. Захари Захариев за "Денят ON AIR".

Според него загубата на Беларус означава непосредствена близост до Москва и Санкт Петербург.

"От гледна точка на националните интереси на Русия, не Путин, който и да бъде, е непростимо той да позволи това изместване на границите, където е крайният предел. Беларус е изключително важна за Путин, защото след загубата на Украйна, която трудно би се върнала в орбитата на Москва, една загуба на Беларус е не само непростима и нежелана, но и ще бъде изключително тежък удар по престижа и авторитета на Москва", допълни проф. Захариев пред Bulgaria ON AIR.

Той смята, че срещата между Путин и Лукашенко е била неизбежна.

"Лукашенко е напълно наясно, че става въпрос за спасяване не само на неговото президентство, но и за сигурността на съюзната държава Беларус с Русия. Второто нещо, което е важно, декларирано от негова страна, това е, че в момента, в който имаме изостряне на политическия тон - подобна крачка на изпускането на Беларус означава директна заплаха и към Москва както във военен, така и в геополитически план", категоричен е Захариев.

Той подчерта, че никой няма даде пари на управление, което предстои да слезе от власт.

"Русия под никаква форма и начин няма да отстъпи на опити за машинации. Държавният дълг на Беларус е между 30-35% от БВП. Те са горе-долу близко до нас и несъпоставимо по-добре във финансово отношение, сравнени с Испания или Италия", коментира още международният експерт.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Танев
преди 3 години
Вината е на самия Лукашенко, че през цялото си управление градеше един нов народ, различен от Русите. Така както правеха и правят Македонските управници, изграждайки Македонците като неБългари. Ние загубихме Македония през 2017 год. със падписания Договор между България и Македония. Лукашенко се усети, па макар и късничко. Русия веднага подаде ръка и никога няма да изпусне Беларус. Сигнализирай за неуместен коментар