Великобритания ще тества до 10 милиона души на ден за Ковид-19?

Според прогнози програмата ще струва повече от 100 милиарда британски лири

10.09.2020 | 22:08 Редактор: Юлия Христова
Великобритания ще тества до 10 милиона души на ден за Ковид-19?

Правителството на Обединеното кралство оценява дали да приложи стратегия за масово тестване, която да включва използването на скоростни (бързи) тестове за Ковид-19, така че цялото население на страната да може да се тества ежеседмично от началото на 2021 година.

Според наскоро публикувана информация в рецензираното медицинско списание BMJ, се посочва документ, изтекъл от програмата Project Moonshot, предполагащ, че Великобритания ще може да тества до 10 милиона души на ден, ако правителството реши да одобри използването на нови тестови тампони, които могат да дадат резултат в рамките на 20 минути.

Според прогнози програмата ще струва повече от 100 милиарда британски лири, но въпреки това на този етaп тя все още остава като основен приоритет за Даунинг Стрийт. "Това е описано от премиера Борис Джонсън като единствената ни надежда за избягване на второ национално затваряне и карантина преди създаването на ефикасна ваксина, нещо, което страната не може да си позволи", се обяснява в документите, пише БНР.

Компаниите, които трябва да участват в реализацията на програмата, са AstraZeneca и GlaxoSmithKline (GSK), съобщава също така медицинското издание BMJ.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК