fallback

Режим на безопасност влиза в сила в Сочи

Нови правила за сигурност влизат в сила малко повече от седмица след атентатите във Волгоград

07.01.2014 | 17:09

Режим на безопасност влиза в сила в Сочи от 7-и, превръщайки черноморския курорт в контролирана зона за сигурност, само месец преди той да бъде домакин на Зимните олимпийски игри, съобщава Wall Street Journal.

Новите правила ограничават достъпа до уязвими места, а хиляди служители са в „бойна готовност“, след като руският президент Владимир Путин издаде заповед за въвеждането на режима.

Той ще важи до края на игрите в Сочи на 16-и март. Правилата влизат в сила малко повече от седмица след двата самоубийствени атентата, които убиха над 30 души в руския град Волгоград на 29-и и 30-и декември. Във връзка с трагедията властите са притеснени относно безопасността на събитието.

Преди време Доку Умаров, лидер на ислямисткото въстание в Кавказката област, призова последователите си да използват „максимална сила“, за да попречат на Зимните олимпийски игри.

В резултат от това през тази година ще станем свидетели на една от най-големите операции за сигурност на олимпийска територия. Около 37 000 полицейски служители ще се присъединят към руската армия, за да гарантират безопасността на присъстващите. Броят на охраняващите ще е значително по-голям от този по време на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г.

Руските офицери са преминали антитерористични обучения през последните месеци, а службите за сигурност правят проверки на всички участници. Последните са били задължени да регистрират паспортите си. По време на игрите шест Pantsir-S системи за противоракетна отбрана ще охраняват небето над Сочи.

Предстои да бъде активирана и системата за сателитно наблюдение. Министърът на международните ситуации в Русия Владимир Пучков заяви, че всички проблеми със сигурността на Зимните олимпийски игри ще се решават на най-високо международно ниво.

Режимът за безопасност изисква властите да не допускат коли без специални разрешителни за влизане в Сочи. Мярката ще остане в сила до седмицата след приключването на игрите. Според новите правила Сочи ще бъде разделен на „забранени“ и „контролирани“ зони, където охраната ще се грижи за достъпа, като ще проверява документи.

Сигурността на черноморския курорт няма да бъде осигурена лесно, тъй като това е една от най-големите общини в Русия. Тя се простира от планините до бреговата линия. Ето защо някои от олимпийските съоръжения ще бъдат разположени високо в планинската част, а други в крайбрежната.

Първоначално Путин издаде заповед за забрана на демонстрации по време на игрите в Сочи, посочвайки, че се опасява от терористични атаки. Руските власти заявиха, че мярката няма нищо общо с евентуалните протести заради новия закон срещу гей пропагандата. На 4-и януари Кремъл отмени забраната на фона на натиска от страна на Международния олимпийски комитет.

Междувременно продължава работата по самите съоръжения, тъй като тя все още не е напълно завършена. Игрите са определени за най-скъпите в историята. Те ще струват около 50 млрд. долара, а началото им ще бъде дадено на 7-и февруари.

fallback
Още от Свят
fallback