Богатството на 400-те най-заможни американци достигна $3,2 трлн.

Шефът на Amazon Джеф Безос оглави класацията на списание Forbes за трета поредна година

08.09.2020 | 22:58 Редактор: Георги Камарашев
Богатството на 400-те най-заможни американци достигна $3,2 трлн.

Главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос оглави класацията на най-богатите американци на списание Forbes за трета поредна година, а американският президент Доналд Тръмп губи позиции, тъй като коронакризата е засегнала офис сградите, хотелите и курортите му, съобщава списанието.

Състоянието на Безос е достигнало 179 млрд. долара към 24 юли тази година, което е ръст с 57% спрямо миналата година.

Общото богатство на 400-те най-заможни американци в класацията е нараснало с 8% до рекордните 3,2 трлн. долара, тъй като те са продължили да се представят добре, въпреки че пандемията опустошава икономиката и стана причина над 1,8 млн. американци да загубят работните си места.

Ерик Юан, главен изпълнителен директор на Zoom Video Communications, чиято услуга се използва повсеместно в ерата на работата от вкъщи, е едно от новите попълнения в класацията с нетно състояние от 11 млрд. долара.

Тръмп изостава до 352-о място спрямо 275-о миналата година, тъй като нетното му богатство се е свило до 2,5 млрд. долара спрямо 3,1 млрд. долара заради понесения удар по време на пандемията от пазарите на офис сгради, хотели и курорти. Компанията на американския президент Trump Organization притежава имоти и в трите категории.

От дълго време Тръмп отказва да публикува данъчните си декларации и води борба с районния прокурор на Манхатън Сайръс Ванс, който поиска от американския президент да разкрие личните и корпоративните си приходи през последните осем години.

Ежегодната класация може да послужи за проследяване на най-богатите хора в страната, които имат най-голямо влияние, коментира в интервю за Reuters TV Кери Долан, заместник-управляващ редактор на отдела за богатството във Forbes.

"Като общество трябва да знаем кой стои зад най-големите компании и какво правят с парите си", допълни тя.

Четете повече по темата в Investor.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК