fallback

Германия: Русия има няколко дни да обясни за Навални, ако не - санкции

Руският опозиционер се лекува в болница "Шарите" в Берлин

07.09.2020 | 09:47 Автор: Искра Ангелова

Ако през следващите няколко дни руското правителство не изясни обстоятелствата около "отравянето" на блогера Алексей Навални, може да му бъдат наложени санкции. Това обяви един от най-влиятелните германски министри в неделя, цитирани от европейската редакция на Politico.

"Ако няма принос от руската страна през следващите няколко дни, ще трябва да обсъдим отговор с нашите партньори", заяви външният министър Хайко Маас в интервю, публикувано от Bild am Sonntag. "Когато мислим за санкциите, те трябва да бъдат възможно най-целенасочени".

Германските служители вече повдигнаха възможността за санкции срещу Русия. Правителството е подложено на все по-голям натиск да преразгледа позицията си по газопровода "Северен поток 2", което е критичен проект за износ на енергия на руското правителство, информира "Фокус".

"Винаги съм казвала, че не обичам проекта "Северен поток 2", заяви министърът на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер в неделя. "Какво ще се случи сега зависи от поведението на руската страна".

Досега канцлерът Ангела Меркел настоява, че многомилиардният руско-германски енергиен проект остава търговско начинание и не трябва да бъде свързан с по-широки политически въпроси.

"Надявам се, че руснаците няма да ни принудят да променим позицията си по "Северен поток 2", каза Маас, който е член на социалдемократите, младши коалиционен партньор на Меркел.

Навални се лекува в болница "Шарите" в Берлин, след като се разболя при полет до Москва от сибирския град Томск. Според болницата състоянието му "продължава да се подобрява", но "възстановяването вероятно ще бъде продължително". В изявлението се добавя, че "все още е рано да се преценят дългосрочните ефекти, които могат да възникнат във връзка с това тежко отравяне".

Миналата седмица Меркел потвърди, че лабораторните тестове са установили, че Навални е отровен със забранения химически нервен агент "Новичок", който се твърди, че е бил използван при опита за убийство на Сергей Скрипал във Великобритания през 2018 г. Британските власти твърдят, че нападението е извършено от руските служби за сигурност.

"Ако руската страна не участва в разследването на престъплението срещу г-н Навални, това би било допълнителен индикатор за участието на държавата в престъплението", каза Маас.

Руската говорителка Мария Захарова в неделя отговори на коментарите на Маас, като обвини германските власти в забавяне на усилията за разследване на случая, като заяви, че Берлин не е отговорил на искане на руските прокурори, изпратено на 27 август, предаде Франс прес.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback