Путин поиска общ механизъм за справяне със световните рискове

В последните години светът не стана по-безопасен, а по-сложен, заяви руският президент

02.01.2014 | 15:51
Путин поиска общ механизъм за справяне със световните рискове

Владимир Путин, чиято страна пое на 1 януари председателството на Г8, призова лидерите на страните от Голямата осморка (Г8) да споделят отговорността за бъдещето развитие на света. Руският президент призова и за разработването на комплексен подход за справяне с най-сериозните световни заплахи и рискове, пиеш ИТАР-ТАСС.

В изявление, качено в сайта на руското председателство на Г8, Путин подчерта, че подходът, който предлага, трябва да обхваща целия път, от прогнозирането и предотвратяването на рисковете и заплахите до преодоляването на евентуалните негативни последици от тях.

Президентът отбеляза, че в последните години светът не е станал по-безопасен, а по-сложен, пише БТА. Той визира както гражданското недоволство и насилието, така и икономическата конюнктура, природните бедствия и екологичните катастрофи.

В тази насока президентът припомни, че проблемите на една страна или регион неизбежно се разпростират на глобално равнище,а настоящите средства за антикризисно реагиране не са достатъчно ефективни.

Путин набеляза като приоритети на руското председателство на Г8 борбата с разпространението на наркотици,противодействието на тероризма и екстремизма, разрешаването на регионалните конфликти, създаването на глобална система за управление на рисковете, свързани с природни и технологични катастрофи и здравеопазването.

Повече от изявлението на президента на Русия може да видите във видео материала на Bloomberg!