Великобритания вижда едва 30-40% шанс за Brexit сделка с ЕС

Английският парламент не желае да прави отстъпки в преговорите за държавна помощ

04.09.2020 | 13:29 Редактор: Виктория Гетова
Великобритания вижда едва 30-40% шанс за Brexit сделка с ЕС

Висши служители в кабинета на британския премиер Борис Джонсън виждат шансове от едва между 30% и 40% за постигане на търговско споразумение с Европейския съюз преди края на предходния Brexit период, имайки предвид стигането до задънена улица по отношение на правилата за държавна помощ, съобщава в петък вестник "Таймс", цитиран от Ройтерс.

Великобритания напусна ЕС на 31 януари, но досега преговорите не постигнаха голям напредък по постигането на нова двустранна сделка, която трябва да бъде постигната преди приключването на предходния Brexit период в края на годината.

Желанието на Великобритания да използва държавна помощ за изграждане на своя технологичен сектор означава, че топ министри на Джонсън не желаят да се правят отстъпки в преговорите за държавна помощ, посочва британското издание.

"На Даунинг стрийт 10 те смятат, че има едва 30 до 40 процента шанс да се постигне споразумение", написа Джеймс Форсайт, политическият редактор на седмичното списание за политика The Spectator, предава БНР.

"Щекотливата тема в преговорите не е риболова, по който може в крайна сметка да се постигне споразумение, а въпроса за държавната помощ", отбеляза той.

Обединеното кралство желае процентът на рибните квоти, запазени за британски кораби в британски води, да се увеличи от сегашните около 25% на повече от 50%, посочва вестник "Таймс".

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК