Джонсън: Рискът децата да се заразят с Ковид-19 в училище е много малък

"На карта са заложени шансовете в живота на цяло едно поколение", заяви британският премиер

24.08.2020 | 11:40 Редактор: Ралица Братанова
Джонсън: Рискът децата да се заразят с Ковид-19 в училище е много малък

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че е "жизнено важно децата да се завърнат в училище и че на карта са заложени шансовете в живота на цяло едно поколение“. В отправения късно снощи призив към родителите премиерът благодари на персонала на училищата, че е прекарал лятото в подготовка на класните стаи, така че да бъде гарантирана сигурността на децата.

В момент, когато училищата в Англия, Уелс и Северна Ирландия се подготвят отново да отворят врати, Борис Джонсън заяви, че рискът децата да се заразят с Ковид-19 е много малък. Той допълни, че е много по-опасно за развитието на децата и за тяхното здраве, ако дългосрочно отсъстват от училище.

Премиерът на практика повтори казаното по-рано от четиримата главни съветници на правителството по въпроси на здравеопазването. Те подписаха съвместна декларация в уверение на родителите, че училищата могат да се справят в рисковете по време на пандемията, предаде БНР.

Профсъюзи на учителите обаче заявиха, че е нужен допълнителен персонал, повече простор и по-голяма яснота какво да се прави при увеличаване на случаите със заразени за безопасното отваряне на училищата. Те казват, че правителството не разполага с план Бе в случай на криза в училищата.

По последни данни на националната статистика има само 10 смъртни случая от Ковид-19 до 19 години  и 46 725 над 20 години.

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК