Албанците се оказали по-добрият играч в пазарлъка за кабинета на Скопие

Според доц. Спас Ташев уговорките били "наддаване и надлъгване"

01.09.2020 | 21:22 Редактор: Ивет Арабова

След двудневни разгорещени дебати депутатите в Скопие дадоха зелена светлина на състава на новото коалиционно правителство на Северна Македония. Кабинетът, начело със Социалдемократическия съюз на Зоран Заев, получи подкрепата на 62-ма депутати. Каква е цената на това решение?

"Уговорките бяха едно голяма наддаване и надлъгване. Двете страни се опитваха да ползват цялостния си арсенал. Албанците се оказаха по-добрият играч. Тяхната тактика беше да искат максималното", каза за "Денят ON AIR" доц. Спас Ташев от БАН.

Според него е имало шок сред обществеността в Скопие, а Заев се е опитал да парира част от исканията на албанците.

"Чрез купуване на депутати той се опита да си осигури мнозинство, но не успя. В политическото пространство се роди идеята за ротационен премиер. В последните 100 дни на управлението на кабинета премиер на Северна Македония ще е албанец", обясни доц. Ташев.

Той добави, че албанските политици следват своите национални интереси.

"Ако албанското общество се групира около политически център в Тирана, ние изоставаме в тази насока. Факторът на промяна в Северна Македония е т. нар. балкански геополитически хоризонтал. По него може да има промяна на Балканите и Сърбия и Гърция да загубят влиянието, което са имали от Балканската война насам", подчерта Спас Ташев в ефира на Bulgaria ON AIR

По думите му ключът за българо-македонските отношения ще е и в ръцете на албанските политици в Северна Македония и София трябва да развива изключително активна дипломация с Тирана.

"Ровенето в миналото е една малка част от това, което трябва да свършим. Скопие започна реконструкция на пътя от Крива паланка до българската граница. Ние на думи искаме Македония да се сближава с нас, но нашите действия не са насочени в тази посока. Това е една демагогия, която вече 30 г. няма оправдание", посочи експертът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК