САЩ: Русия е длъжна да се съобразява със суверенитета на Беларус

Това обяви прессекретарят на Белия дом Кейли Макенани

01.09.2020 | 11:40 Редактор: Георги Камарашев
САЩ: Русия е длъжна да се съобразява със суверенитета на Беларус

Русия трябва да уважава суверенитета на Беларус и правото не неговите хора да избират собствените си лидери, обяви прессекретарят на Белия дом Кейли Макенани, цитиран от Ройтерс.

Той заяви пред репортери, че лидерите на бившата съветска република Беларус трябва да вземат предвид исканията за демокрация, идващи от голям брой демонстранти, излезли на улицата през последните три седмици, за да протестират срещу манипулираните според тях избори.

"Големият брой беларуси, които протестират мирно, дава ясно да се разбере, че правителството повече не може да игнорира призива на хората за демокрация, а Русия също трябва да уважава суверенитета на Беларус и правото на неговите хора да избират своите лидери свободно и справедливо", коментира още прессекретарят.

Миналата седмица заместник-държавният секретар на САЩ Стивън Бигън заяви, че руска военна интервенция в Беларус ще бъде "най-нежелана", но все пак подчерта, че Вашингтон няма индикации за подобни планове. Той също така призова Минск да приеме посредничеството на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Макенани коментира още, че американските власти следят отблизо събитията в Беларус и подкрепят международните усилия за независим преглед на докладите за изборни нередности, нарушения на правата на човека и потискане на мирните протести.

Четете повече по темата в Investor.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК