fallback

Транспортните проблеми в Западна Европа се задълбочават

В Португалия множество стачки във въздушния транспорт, в компаниите за чистота и в градския транспорт правят придвижването невъзможно.

24.12.2013 | 14:55

В навечерието на Коледа транспортните проблеми в Западна Европа се увеличават, породени от недеволството на работещите в сектора или от лошото време.

В Португалия множество стачки във въздушния транспорт, в компаниите за чистота и в градския транспорт правят придвижването невъзможно.

Общо 43 пилоти на easyJet в Лисабон стачкуват. Полетите към Мадрид, Берлин и Ливърпул са възпрепятствани, въпреки че от компанията уверяват, че повечето от планираните за 24 и 26 декември курсове няма да бъдат засегнати. Някои полети от Лисабон обаче закъсняват с над един час.

Пилотите настояват за по-добри условия на труд и спазване на португалските закони. Те ще направят още две стачки на 31 декември и 1 януари. Наземните служители на летищата в Лисабон, Порто и Мадейра също стачкуват днес.

В Западен Уелс движението на фериботите и въздушния трафик са нарушени заради силния вятър, който достига скорост от 130 километра в час.

В Англия и Уелс, където започнаха дейностите по отстраняване на последствията от бурята, стотици влакове са спрени.

Железопътните компании, опериращи в Източна Англия, Кент, Съри, Съсекс и Хемпшир, обявиха, че се отлага възобновяването на движението на влаковете заради почистването на железопътните линии от паднали дървета.

Затруднено е достигането до ключови летища. Стигането до „Гетуик” е само първият от проблемите за хиляди пътници. Наводнения причиниха спиране на тока в някои райони на летището, което е наложило закъснения в полетите.

От 53 планирани полета от северния терминал на Гетуик само три са осеществени със закъснения от един до два часа. Около седем хиляди пътници очакват останалите 50 полета.

fallback
Още от Свят
fallback