До два пъти повече мъже умират от усложнения на Ковид-19

Тестостеронът е вид проводник за проникване на вируса

31.08.2020 | 10:55 Редактор: Тодор Петров
До два пъти повече мъже умират от усложнения на Ковид-19

До два пъти повече мъже умират вследствие на усложнения от коронавирусна инфекция спрямо жените. Това заяви  за канал "Русия-1" Елена Малиникова - доктор на медицинските науки и лекар по инфекциозни болести.

"По целия свят е доказано, че мъжете са един път и половина по-склонни да развият по-тежки последици от вируса, водещи до смърт. Именно тестостеронът е един вид проводник за проникване на вируса в клетката", обяснява тя.

Според директора на Изследователския институт по епидемиология и микробиология в Санкт Петербург, акад. Арег Тотолян, уязвимостта към коронавирусни атаки зависи и от броя на рецепторите, през които вирусът попада в човешката епителна клетка.

"Първо, броят на тези рецептори се увеличава с възрастта. И второ, пушачите имат значително по-високи нива на тези рецептори", казва той, цитиран от "Труд".

Лекарите, наблюдавали здравето на пациенти с рак, претърпели Ковид-19, установили, че приемът на антиандрогенни лекарства, които потискат синтеза на тестостерон, намалява вероятността мъжете да умрат от вируса с около четири пъти.

Професорът от университета в Лугано, Швейцария, Андреа Алимонти и колегите му, предполагат, че приемането на лекарства, които блокират синтеза на тестостерон, може да има благотворно въздействие върху здравето на всички мъже с Ковид-19, а не само на онкоболните.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
олшетърхенд
преди 3 години
Толкова много фактори има, да не ти се случва! Сигнализирай за неуместен коментар