България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт: Имунната система на мъжете реагира по-бурно на Ковид-19

Според доц. Любомира Николаева - Гломб, не може да се говори за вълни при развитието на болестта

28.08.2020 | 08:18 Редактор: Георги Камарашев

По-малко заразен, но по-смъртоносен за организма ли е Ковид-19? Мутира ли вирусът? Темата коментира доц. Любомира Николаева - Гломб, завеждащ отдел "Вирусология" към НЦЗПБ.

"В неделя бяха 0 новозаразените, може би има забавяне в представянето на данните поради почивния ден. Смъртните случаи ги виждам като плато. Всички оценки и тенденции са добри, когато се отнася за по-дълъг период от време. Спрели сме се на двуседмична оценка. Наистина се забелязва тенденция към лек спад на заразеността. Мен ме притеснява големият брой хора - 700 души в болнични заведения и 60-те души, които са в интензивни грижи", заяви вирусологът в ефира на "България сутрин".

Според доц. Николаева - Гломб не може да се говори за вълни при протичането на болестта, а за флуктуации. 

"За да има вълна, трябва да има и стихване. Първа, втора вълна - няма такива неща. Това са по-скоро флуктуации в развитието на болестта. Заразените са по-малко. Когато изследваме повече, процентът на заразените ще намалява. Хубаво е да се тестват повече хора, за да се хване действителната картина. Ако се тестват само болните и техните контакти, това не е достатъчно", коментира експертът пред Bulgaria ON AIR.

Специалистът изтъкна, че повече от 80% от заразените боледуват леко. Според нея лошото е, че 20% боледуват тежко и още по-малък брой отиват на интензивни грижи.

"Откриха се тенденции, че младите хора боледуват относително леко. Мъжете боледуват с една идея по-често. Една вирусна болест има 2 компоненти - едното е това, което прави самия вирус - унищожава клетки. Другият е имунната система на човека. При мъжете тя реагира по-бурно заради генетична предразположеност. Организмът също може да реагира бурно на външния дразнител", обясни вирусологът.

Доц. Николаева - Гломб подчерта, че сигурността на PCR тестовете е изключително висока.

"PCR тестът е един от най-достоверните. При него сигурността е повече от 90%. Техническото му изпълнение е изключително надеждно. Начинът на вземане на пробата е слабото място при този тест. Начинът на съхранение също е от ключово значение за успеха на теста. PCR не дава информация дали вирусът е жизнеспособен или не. Той засича само генетичната информация на вируса. Отрицателният тест със сигурност означава, че съответният човек не е заразен и може да бъде пуснат в обществото", категорична бе тя.

Вирусологът отбеляза, че за момента няма данни за повторно заразяване с Ковид-19 в България. По думите ѝ, когато се развие болестта Ковид-19, е излишно да се приемат витамини.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК