Мария Альохина от "Пуси райът" е освободена

Предстои и Толоконникова да бъде освободена от затвора

23.12.2013 | 17:57
Мария Альохина от

Мария Альохина, една от музикантките от руската пънк група "Пуси райът" е пусната на свобода, след като получи амнистия, заяви адвокатът й пред агенция РИА Новости.

"Мария Альохина е отново на свобода. Всички документи бяха попълнени и подписани", каза юристът Пьотр Зайкин.

Альохина и Надежда Толоконникова бяха осъдени на две години затвор, след като изпяха пънк молитва срещу Владимир Путин в московската катедрала "Христос Спасител" и призоваха Богородица да "изгони" Владимир Путин от Русия в знак на протест срещу предполагаемо сливане на православната църква с политическата власт във федерацията.

Те бяха осъдени на затвор за хулиганство и подбуждане към религиозна омраза. По-късно наказанието на Самуцевич бе променено на условно.

Случаят предизвика дълбоко разцепление в общественото мнение. "Пуси райът" обаче се превърна в символ на протеста срещу режима на Путин, обвиняван от опозицията в посегателство срещу човешки свободи.

Предстои идните дни и Толоконникова да бъде пусната на свобода, посочва Ройтерс. 

В четвъртък бащата на Толоконникова, Андрей, заяви, че освобождаването на членовете на пънкгрупата категорично е PR ход преди олимпийските игра в Сочи.

"Това е абсолютно цинична игра на централната власт", заяви той, чакайки дъщеря му да бъде пусната на свобода.

Адвокати обаче смятат, че амнистията ще даде възможност 30-те арестувани членове на "Грийнпийс", участвали в акция срещу руска петролна платформа в Северния ледовит океан, да избегнат съдебен процес.