Френско списание представи чернокожа депутатка като робиня, окована във вериги

Текстът е част от летен политически фейлетон, чиито герои пътуват през времето

30.08.2020 | 12:40 Редактор: Георги Камарашев
Френско списание представи чернокожа депутатка като робиня, окована във вериги

Вълна от възмутени реакции последва във Франция след послание, определено като расистко, към чернокожа депутатка в крайнодясното издание "Вальор актюел".

"Апология на расизма", "оскърбително и недопустимо" - почти цялата френска политическа класа реагира в подкрепа на чернокожата депутатка от радикалната левица Даниел Обоно.

На страниците на изданието "Вальор Актюел" депутатката е представена като робиня, във вериги и с нашийник, под заглавието "Даниел Обоно по време на робството". Текстът е част от летен политически фейлетон, чиито герои пътуват през времето. 

От своя страна Обоно заяви, че публикацията обижда нея, семейството и предците ѝ.

Френският държавен глава Еманюел Макрон, който преди година даде интервю за същото издание, я увери по телефона в пълната си подкрепа и категорично осъди проявата на расизъм. Премиерът Жан Кастекс също изрази своята подкрепа, както и председателят на Националното събрание, вътрешният и правосъдният министър, предаде БНР.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Веско
преди 3 години
Тези невежи хорица не знаят ли, че много повече бели хора са били роби в историята на цивилизацията? И че в случая е изобразен конкретен човек, а не расата. Сигнализирай за неуместен коментар