75% от кибератаките в света се осъществяват от САЩ

Зам.-секретарят на руския Съвет за сигурност отрече руска заплаха

25.08.2020 | 14:30 Редактор: Виктория Гетова
75% от кибератаките в света се осъществяват от САЩ

Съединените щати стоят зад огромен брой кибератаки в света, както е видно от наличната статистика. Това ясно опровергава твърденията за предполагаема "тотална руска заплаха" в информационното пространство, заяви заместник-секретарят на руския Съвет за сигурност Олег Храмов.

В интервю за "Аргументи и факти" Храмов заяви, че Русия може да се противопостави на американската пропаганда, която я представя като източник на информационни заплахи.

"Анализ на докладите на водещи чуждестранни и руски компании, работещи в областта на информационната сигурност, показва, че най-голям брой компютърни атаки се извършват с помощта на информационната инфраструктура, разположена в САЩ", коментира Храмов, като добави, че американците са водещи в статистиката за злонамерената активност със значителен марж: за 2016 – 2019 г. – от 40% до 75%, в зависимост от вида на вредните влияния.

Според руския зам.-секретар на Съвета за сигурност, "посоченият показател причислява на Русия от 2% до 7%", предава БГНЕС.

"Тези данни, които не се афишират на Запад, но са достъпни в публичното пространство, ясно демонстрират на всеки здравомислещ човек несъответствието на тезата за тотална руска заплаха в киберпространството", подчерта Храмов.

В същото време, според ФБР, в самите САЩ годишно се регистрират над 300 хил. киберпрестъпления, които според различни оценки нанасят щети на американската икономика в размер от 57 до 109 милиарда долара, каза Храмов.

"Ние настойчиво предлагаме на нашите чуждестранни партньори на държавно ниво да следват пътя на неполитизираното взаимодействие в борбата с компютърните атаки", допълни още той.

Храмов припомни, че от руска страна Националният координационен център за компютърни инциденти осигурява редовен обмен на експертна информация за прояви на злонамерена дейност, както и че е показателно, че броят на държавите, с които е организирано подобно взаимодействие, се е увеличил през 2019 г. от 116 на 146.

"Самият обмен на информация също нараства. Нашите партньори са изпратили повече от 12 хил. заявки за злонамерена дейност във връзка с руските информационни ресурси, а около 8 хил. такива искания са получени от други страни", твърди още Олег Храмов.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК