Лекари: В кръвта на Навални няма отровно вещество

"Транспортирането застрашава живота му", предупреждават медицинските специалисти

21.08.2020 | 14:18 Редактор: Искра Ангелова

Състоянието на руския опозиционер Алексей Навални остава тежко, но направените досега изследвания не показват наличието на отрова в кръвта му. Това съобщиха от болницата в руския град Омск, където Навални беше приет в безсъзнание вчера. 

Роднините и колегите му продължават да се съмняват, че той е отровен с вещество, поставено в чая му. 

Тази сутрин лекарите в болницата в Омск са отказали да транспортират Навални с мотива, че пътуването може да застраши живота му. 

Опозиционерът се намира в спешното отделение на лечебното заведение, след като по време на полет от Томск за Москва му прилоша и самолетът беше принуден да кацне аварийно в град Омск. Там той беше поставен в състояние на изкуствена кома.

"Не открихме отрова, нито каквито и да е било следи от наличието и в кръвта и урината на Навални. Направените изследвания и консултации с колегите ни в Москва също не ни позволяват да направим заключението, че е имало отравяне. Макар и минимално, ние продължаваме да имаме подобни съмнения, но не смятаме, че пациентът е бил отровен", каза главният лекар Антатолий Калиниченко.

Според сподвижниците му обаче, той вероятно е бил отровен, докато е пиел чай в кафене на летището в Томск. 

От полицията са потвърдили за наличието на опасно вещество в кръвта му, без да уточняват какво е то. Затова сътрудниците и семейството му все пак ще се опитат да го преместят от болницата в Омск в клиника в Германия.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК