Лукашенко мобилизира военните заради войски на НАТО

Президентът на Беларус търси контакт с руския президент Владимир Путин

19.08.2020 | 08:31 Редактор: Тодор Петров
Лукашенко мобилизира военните заради войски на НАТО

Президентът  на Беларус Александър Лукашенко разпореди прехвърлянето на парашутистите в западния град Гродно през уикенда. Той аргументира хода си с предполагаемо напрегнатата ситуация във връзка със сигурността там, добавяйки че войските на НАТО не са далеч от границата. Военният съюз отхвърли това твърдение.

Лукашенко многократно обвиняваше други държави, че се намесват в протестите срещу него. По-конкретно той назова Полша, Литва и Украйна. 

Освен това президентът търси контакт с руския президент Владимир Путин, който обяви, че ще подкрепи Беларус в "извънредно положение". Русия потвърди готовността си "да предостави необходимото съдействие за решаване на възникнали проблеми", се посочва в съобщението, позоваващо се на съществуващо военно споразумение. 

Междувременно опозицията в Беларус създаде координационен съвет, който да организира мирно предаване на властта. В комисията работят юристи, предприемачи, художници, политици, лекари и учени. Кандидатът за президент Светлана Тихановская е инициатор за създаването на съвета. От изгнанието си в Литва тя публикува ново видео съобщение, в което обвинява Лукашенко, че ръководи страната с лъжи и ужас в продължение на 26 години.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Деси
преди 3 години