Арестуваха бивш агент на ЦРУ за шпионаж в полза на Китай

67-годишният Александър Юк Чин Ма е бил задържан в петък в щата Хаваи

18.08.2020 | 10:02 Редактор: Георги Камарашев
Арестуваха бивш агент на ЦРУ за шпионаж в полза на Китай

Бивш агент на Централното разузнавателно управление на САЩ бе задържан и обвинен в шпионаж в полза на Китай, съобщават световните информационни агенции.

Александър Юк Чин Ма е бил арестуван в петък в щата Хаваи. Повдигнати са му обвинения в шпионаж в полза на Китай, заради предаването на поверителни документи и на имената на информатори.

Американски агент под прикритие, представил се за човек, работещ за китайските тайни служби, е установил контакт миналата година с бившия служител на ЦРУ, който му предоставил информация срещу заплащане.

67-годишният мъж е бил служител на ЦРУ между 1982 и 1989 г, където е имал достъп до поверителна информация. В продължение на три дни през март 2001 г. мъжът предавал американска секретна информация на китайски разузнавачи в хотелска стая в Хонконг, предаде БНР.

Това е поредният случай на съдебно преследване срещу бивш американски разузнавач за предаване на информация на Китай, отбелязва Франс прес. САЩ търсят двойни агенти след разбиването на шпионската мрежа на ЦРУ в Китай между 2010 и 2012 г. Миналата година двама бивши агенти на ЦРУ и един на американското военно разузнаване бяха осъдени на между 10 и 20 години затвор за шпионаж в полза на Китай.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години